VHF Marine Radio / Short Range Certificate

Update 08-03-2021 Door de Covid situatie is huidige lockdown van toepassing tot en met 31 maart . Het kan zijn dat de huidige lockdown wordt verlengd door de overheid en cursussen niet kunnen doorgaan. Wilt u niet door de lockdown gehinderd worden dan is deze cursus ook online te doen en kunt u 1 op 1 examen Covid proof (ook nu tijdens de lockdown) doen in Huizen.

 

Een eendaagse cursus voor het SRC (Short Range Certificate) het Britse equivalent voor het Nederlandse marifoon certificaat.  De cursus start om 8:30 uur tot 17:00 uur in Huizen (op het terrein van watersportcentrum Huizen), 25 minuten per auto vanaf Amsterdam RAI / Utrecht Overvecht /Almere – Stad . Na 17:00 uur zal het examen plaatsvinden. U kunt dus in 1 dag slagen voor het SRC (Short Range Certificate) examen. Alles Corona/Covid proof (zie homepage en facebook).

 

Maximum 12 studenten met een minimumleeftijd van 16 jaar op de dag van het examen.

Indien een groepscursus is gewenst verzoek ik u per email contact op te nemen.

 

De cursus is bedoeld om u de kennis en praktische ervaring voor het verantwoord gebruik van de marifoon bij te brengen die benodigd is voor het examen aan het einde van de dag. De cursus wordt gegeven in het (basis) Engels. Met middelbare school Engels is dit prima te doen.

 

De cursus is met name praktijkgericht, u past tijdens de cursus geleerde theorie toe op 1 van de 12 ICOM training marifoons. Iedere student heeft een eigen trainings marifoon ter beschikking tijdens de cursus en examen. Wanneer u slaagt voor het examen dan ontvangt u vanuit de UK een bedieningscertificaat (License to Operate) welke ook door de Nederlandse autoriteiten wordt geaccepteerd. Registratie kunt u doen via het Agentschap Telecom. Op basis van het Short Range Certificate kunt u uw (combi/zeevaart/ATIS) marifoon, mobiele marifoon, EPIRB , AIS, registreren bij het Agentschap telecom.

 

Geld terug, als u het Engels te lastig mocht vinden tijdens de cursus dan ontvangt u uw geld terug indien u niet deelneemt aan het aansluitende examen. Tot op heden heeft hier niemand gebruik van gemaakt.

 

Mocht u niet slagen voor het examen dan kunt u zonder cursus kosten de cursus in zijn geheel overdoen.

 

Je voorbereiding.

 • U ontvangt na betaling het cursusboek welke je voor de cursus moet doornemen/bestuderen +
 • Volg en bestudeer de ontvangen voorbereidingsinstructies  (gebaseerd op feedback en examen resultaten van eerdere studenten) +
 • Voltooi de online tool (u ontvangt toegang nadat u het boek heeft doorgenomen) met thans meer dan 130 vragen. Er waren oorspronkelijk 30 vragen, echter op verzoek van studenten om meer en meer vragen thans dus meer dan 130. Deze vragen simuleren gedeeltelijk het theorie examen en geven achtergrond/toelichting op onderwerpen die regelmatig als lastig worden ervaren. De vragen laten direct zien wat je goed en fout doet. Het geeft jou en de instructeur informatie over onderwerpen die wellicht nader moeten worden bestudeerd of extra doorgenomen moeten worden tijdens de dag cursus. U kunt maximaal zo vaak doen als u wilt.
 • Veruit de overgrote meerderheid slaagt voor zowel het theorie en praktijk examen. Alhoewel het geen garantie geeft, de studenten die de volledige voorbereiding hebben gedaan, de online tool 3 x volledig hebben afgerond en de dagcursus hebben gevolgd is tot op heden 99,9% voor het theorie en praktijk examen geslaagd (1 persoon is tot nu toe gezakt voor het theorie examen). Top op heden was de oudste cursist 75 jaar, hij heeft de volledige voorbereiding gedaan en is in 1 keer geslaagd (met slechts 1 fout in het theorie gedeelte).
 • De studietijd voor het boek (85 pagina’s) bedraagt circa 3 uur (is persoons afhankelijk), de online tool (2 delen) circa 1 uur voor de eerste en 30 minuten voor de tweede per keer (en beide zijn zo vaak te doen als u wilt, wij vragen u dit in ieder geval 3 x te doen). Het RYA minimale thuisstudie vereiste bedraagt 3 uur, voor de ideale voorbereiding schrijft u zich minimaal 3 weken van te voren in en vereist 14 uur voorbereiding (1 uur per dag). Het inschrijven 1 week voor de cursus is niet geadviseerd, volg dan 1 cursus later. Ga voor de optimale voorbereiding!
 • Er zijn ook 12 trainings video’s beschikbaar via youtube waar u diverse handelingen ziet die je ook zelf tijdens de cursus gaat doen op de training VHF.

Ook neemt u 1 pasfoto (met u naam in blokletters op de achterzijde geschreven) voor uw certificaat. Het advies is om minimaal 3 weken van te voren in te schrijven voor de meest ideale voorbereiding.

 

 

Wilt u zichzelf nog beter voorbereiden dan kunt u ook al de handleiding van de tijdens de cursus te gebruiken marifoon doornemen. ICOM M330

Op de FAQ pagina treft u wellicht ook voor u interessante informatie aan.

 

Kosten 245 euro (inclusief koffie/thee/water koekjes, broodlunch, instructie door een RYA instructeur, gebruik van de trainingsmarifoon (iedere student heeft een eigen marifoon tot zijn/haar beschikking), cursusboek en BTW.

 

+ De examen kosten van 60 Britse ponden (+/- 72 euro, koers afhankelijk). Deze moeten door u vooraf direct aan de RYA worden betaald. Dit kan via creditcard, klik hiervoor op de link: SRC Exam Payment. 

 

Na betaling ontvangt u een bevestigingsmail die u mee moet nemen naar het examen. De RYA in de UK geeft de licentie uit (niet Safe Haven Training) welke per post in circa 3 weken u zal worden toegezonden. Het is mogelijk dit te versnellen door vooraf een extra betaling aan de RYA (Fast Track). Er is geen geld terug mogelijkheid van toepassing voor dit deel, u betaalt namelijk de RYA, niet Safe Haven Training.

 

De SRC cursus: om een marifoon te mogen bedienen dient u in het bezit van een bedieningscertificaat (License to Operate) te beschikken. Daarnaast moet u marifoon geregistreerd zijn, in Nederland via het Agentschap Telecom.

 

U heeft een aantal mogelijkheden om aan de licentieverplichting te voldoen. Het Nederlandse marifoon Certificaat, Marcom B of Marcom A. Deze cursussen worden niet in het Engels gegeven. U kunt ook kiezen voor het Britse SRC (Short Range Certificate). Dit is de cursus die Safe Haven Training geeft en het SRC ligt tussen het Nederlandse Marifoon Certificaat/Marcom B en Marcom A in. Met wat zelfstudie en de cursus kunt u aansluitend op de cursus direct het examen afronden.

Op basis van het Short Range Certificate kunt u uw (combi/zeevaart/ATIS) marifoon, mobiele marifoon, EPIRB , AIS, registreren bij het Agentschap Telecom.

 

Cursus inhoud

Correct gebruik van een VHF DSC (Digital Selective Calling) klasse D apparatuur

 • Correcte procedure voor het zenden van DSC Alerts & Announcements alarmen/aankondigingen
 • Correct gebruik van zendvermogen hoog of laag
 • Het juist formuleren en verzenden van berichten
 • Informatie over GMDSS (Global Maritime Distress & Safety System), (Search and Rescue Transponder), EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), PLB (Personal Locator Beacon), AIS (Automatic Identification System), MMSI (Maritime Mobile Service Identity), MARS (Maritime Mobile Access and Retrieval System), ATIS (Automatic Transmitter Identification System)
 • Mayday, PanPan, Sécurité en Routine berichten maken en uitvoeren

 

Het examen/assessment Deze vindt aansluitend aan de cursus plaats. Het bestaat uit 2 delen eerst een theoriegedeelte, 16 vragen (multiple choice en open vragen) en indien u deze heeft behaald dan volgt een praktijkexamen. In het praktijkexamen stelt de examinator (Assessor) u vragen en wordt u verzocht handelingen op de marifoon uit te voeren. U past toe wat u tijdens de cursus heeft geleerd.

 

Engels. Het boek, de cursus en examen/assessment zijn in het Engels. We gebruiken nautisch basis Engels. Geen reden voor zorgen. Met middelbare school Engels komt u prima uit de voeten. Daarnaast, als blijkt dat u het Engels te lastig vindt tijdens de cursus, dan kunt u uw cursus geld terugkrijgen mits u niet deelneemt aan het examen. Neemt u wel deel aan het examen maar mocht u niet slagen dan kunt u gratis de cursus nogmaals volgen. Tot op heden heeft hier niemand gebruik van gemaakt. De kosten aan de RYA worden niet vergoed. Deze zijn bij ieder examen door u aan de RYA te betalen.

Voor beschikbare data kijkt u  op de pagina training data .

Schrijf u in door het inschrijfformulier van de pagina downloads in te vullen, te ondertekenen en per mail te sturen naar  info@safehaventraining.nl

 

PostNL

Het cursusboek wordt aan u per post verzonden na ontvangst van de betaling. Houd er svp rekening mee dat Post NL niet meer iedere dag bezorgd in Nederland. Soms is er sprake van vertragingen in de bezorging.

 

Online Cursus.  Het is ook mogelijk online de SRC cursus te doen waarna u het examen doet na afloop van een SRC cursus . Wij adviseren de dag cursus te volgen, het de hele dag daadwerkelijk bedienen van de VHF, voelen gebruiken van zaken zoals EPIRB, SART heeft onze absolute voorkeur.  Ons doel is een zo hoog mogelijk slagingspercentage voor onze cursisten en deze bieden wij via het boek, de doorontwikkelde voorbereidingsinstructies, meer dan 130 oefenvragen en de dagcursus waarbij u daadwerkelijk een marifoon gebruikt!

 

Hotel. Zoekt u een hotel gedurende de cursus, kijk dan onder FAQ voor meer informatie

 

Safe Haven Training neemt ook examens af van online SRC studenten, stuur hiervoor een email voor het maken van een afspraak.

 

Bedrijven en Verenigingen Er zijn in overleg mogelijkheden om deze cursus op uw locatie te geven. Stuur dan een mail met uw wensen en dan nemen wij contact met u op.