Marcom B GMDSS deel. Deze cursus komt helaas niet beschikbaar in 2022 ☹️). Vanaf medio 2023 zal geprobeerd worden om tezamen met het VBO als examen locatie voor Marcom B op te treden. Naar verwachting in q2 2023 kunnen wij u van nadere informatie voorzien.
Wellicht is de SRC cursus is wellicht een goede optie voor u. Het verschil met Marcom B is dat geen INMARSAT (satelliet) apparatuur mag worden bedient met het SRC.
Deze cursus komt helaas niet beschikbaar in 2022😢.
Het Agentschap Telecom verstrekt geen nieuwe vergunningen voor het afnemen van marifoon examens. De verwachting is dat dit in de toekomst door het Agentschap ook bij het CBR zal worden ondergebracht. Pas als hier duidelijkheid in is gekomen kan er opnieuw bekeken worden of er praktijklessen kunnen worden ingericht die op het praktijkexamen aansluiten.
Wilt u praktijklessen MARCOM B dan is het het advies om naar de Engelse SRC (Short Range Certificate) cursus met aansluitend examen te kijken. Het SRC is door het Agentschap Telecom erkend en praktische gelijk aan Marcom B (op gebruik Inmarsat apparatuur na) en deze cursus en examens zijn er regelmatig (te zien op de pagina Training Data ) geven wij regelmatig. Details over verschillen tussen de diverse gebruikers certificaten zijn te vinden op de pagina FAQ
Onderstaand is dus niet aan de orde op dit ogenblik, maar geeft wel aan hoe het in de toekomst hopelijk kan worden ingericht.
Marcom B (u wordt geacht het Basis certificaat Marifonie al gehaald te hebben).
Benodigd voor gebruik van uw marifoon op kust/zeewater. U kunt mag dan ook gebruik maken van de DSC (Digital Selective Calling) functionaliteiten van uw marifoon alsmede bijvoorbeeld een EPIRB (Emergency Position Indicating Beacon) registreren.
- Maximaal 8 personen
- 4 uur praktijk gerichte training
De lesstof bestaat uit
- GMDSS (Global Maritime Distress & Safety System)
- EPIRB
- SART/ AIS SART
- AIS
- Inmarsat
- Navtex
- DSC
- Regelgeving. SOLAS/Radio regulations,
- Communicatie
- IMO Standard Marine Communication Phrases onderdeel A, die betreft 89 pagina’s Nautisch Engelse termen/zinnen die u dient te beheersen. (niet inbegrepen in de cursusprijs)
Uw voorbereiding
- Bestudering van het lesboek (8 uur)
- Bestudering IMO Standerd Maritime Communication Phrases (SMCP) deel A (20/30 uur)
- Maken van de oefen examenvragen (8 uur)
- U moet de beschikbare videos over de basis werking van de gebruikte VHF hebben bekeken (30/60 minuten)
- Deelnemen aan de de cursus (4 uur)
- Uw tijd investering. We draaien er niet om heen, gemiddeld tussen de 40 en 50 uur. Wij gaan uit van de gemiddelde tijd die geslaagde cursisten hebben aangegeven. Advies, begin ten minste 1 maand voor de cursusdag met dagelijks leren. Deze cursus vraagt van u de meeste voorbereidingstijd, waarbij over het algemeen veruit de meeste tijd gaat zitten in de IMO SMCP deel A. Dit zijn 89 pagina’s met Engelse nautische termen en de vertaling hiervan naar het Nederlands. U moet ze beide kanten (NL/ENG en ENG/NL) op kunnen toepassen/vertalen Uiteindelijk een combinatie van Nederlandse en Engelse nautische termen/uitdrukkingen. Dit komt veelal niet 1 op 1 overeen met standaard Engels wat u op school heeft geleerd en soms een logische vertaling lijkt.
- Is dit voor u teveel van het goede dan is de SRC cursus een heel goede optie. Ook erkend door het Agentschap Telecom en u kunt DSC apparatuur gebruiken, EPIRB en/of AIS registreren.
De cursusdag = 4 uur praktijk gerichte training.
Wij nemen de belangrijkste punten voor de examens (met name praktijk gericht) door, waarbij waar mogelijk gebruikt wordt van de training marifoon die iedere student tot zijn beschikking heeft in de cursus (u deelt deze dus niet met andere studenten).
- Theorie waarbij we zoveel als mogelijk gebruik maken van de aanwezig training marifoons, demomodellen van SART/EPIBB/GMDSS marifoon, we gebruiken de meest voorkomende nautische Engelse termen (het is bijvoorbeeld onmogelijk 95 pagina’s IMO in de cursus te stoppen). Er vindt een uitleg plaats van de GMDSS apparatuur (EPIRB, SART, GMDSS portofoon) waar ook modellen van aanwezig.
- Praktijk, we versturen DSC berichten, selective, group, sturen distress alerts en volgen dit op met distress messages. U leert (doet zelf met uw marifoon, ziet in uw eigen marifoon, hoort en spreekt via uw marifoon) in de praktijk hoe e.e.a. werkt, hetgeen u ook voorbereid op het praktijkexamen. Dezelfde zaken die u tijdens het praktijkexamen moet (kunnen) doen.
- Let op niet alles wordt in de 4 uur durende cursus doorgenomen, dan zou de cursus aanzienlijk langer moeten zijn. U moet alle theoriekennis via zelfstudie voor aanvang van deze cursus tot zich genomen hebben. Focus in deze praktijk gerichte cursus is op belangrijkste praktijk gerelateerde zaken. Hoe pas je de theorie (die u al via zelfstudie heeft geleerd) toe in de praktijk. Welke procedure moet u volgen in scenario’s. Toepassing van de procedure oefent u hier. Denk aan; U boot zinkt, Man Overboord, Medische hulp nodig, Mayday Relay . Gebruik DSC (Digital Selective Calling). U oefent gesprekken met VTS (Vessel Traffic Service), kustwacht, RCC.
Kosten NTB
Inbegrepen, BTW, Cursus4 uur, examentrainer GMDSS =
Niet inbegrepen zijn VBO cursusboek en IMO Standard Marine Communication Phrases , examens
Het examen bestaat uit een theorie en praktijkexamen.
Kosten
theorie examen GMDSS module i…….
Praktijkexamen …
Theorie 25 multiple choice vragen, maximaal 40 punten te behalen, met 28 of meer punten bent u geslaagd.
Praktijk, circa 20 minuten, u maakt gebruik van een marifoon dan wel simulator om de antwoorden uit te voeren op een scenario waar u op dient te reageren. Daarnaast beantwoord u diverse vragen op basis van geschetste scenario’s.