Cursus Basis Certificaat Marifonie + aansluitend examen, locatie Huizen.

Inschrijven + cursusdata via de de  pagina trainingdata

 

 • Cursusboek: VBO Marifonie incl. 900 vragen voor het examen
 • Cursus (4 uur in Huizen) met de belangrijkste punten incl. gebruik marifoon
  • Met één training marifoon voor iedere student *
  • Tot op heden zijn alle cursisten (100%) die de ochtend cursus hebben gevolgd en de examentrainer hebben gedaan geslaagd (en ja, als dat niet meer het geval is zullen wij dat ook melden). Het vereist wel dat u zich goed voorbereid, zie verderop!  Waar we nog veel voorkomende/repeterende fouten bij niet cursisten zien, zien we deze nauwelijks bij de dagcursisten😁.
 • 45 minuten na einde cursus doet u het examen
 • Lunch, koffie, thee, water (en natuurlijk koekjes)
 • Maximaal 12 personen
 • Voor de cursisten aan deze cursus is een examenplaats gereserveerd aansluitend aan de cursus (examen start om 13.45, 15 minuten van te voren aanwezig zijn!)
 • Instructie videos
 • Covid protocol van toepassing (plekken 1,5 meter uit elkaar, Covid schermen tussen al plekken, hyper hepa ziekenhuis kwaliteit aerosol scrubber, alles gedesinfecteerd, desinfectie per werkplek beschikbaar, zie homepage voor meer details)
 • Cursus gaat altijd door ongeacht aantal deelnemers
 • Minimumleeftijd voor cursus deelname is er niet, echter om examen te kunnen doen moet u 16 jaar oud zijn
  • Online VBO examentrainer, 400 vragen, simuleert examens, onbeperkt examens oefenen met direct uitslag. Examentrainer is 4 maanden werkzaam vanaf uw aanmelding. Verlengen van van deze periode kost 20 euro per 4 maanden extra. De examentrainer werkt op een smartphone (Iphone en android), tablet, laptop en PC (windows en apple). Als je de eerste reeks vragen gemaakt hebt, kun je in de rechterkolom de memotrainer instellen en downloaden op je smartphone (ook Iphone). Je krijgt dan via de email op de dagen dat jij wil reminders en (als je de gratis app gedownload hebt)  op je smartphone de oefenvragen. Dat zijn vooral vragen die je in eerste instantie onjuist hebt beantwoord. Wij hebben deze tool uitgebreid getest, het is een zeer goed werkende tool om uw kennis te testen met examens en te verbeteren.

 

* . Waarom één marifoon per student gebruiken in de cursus voor uiteindelijk een theorie-examen?  

U leert het beste door een combinatie van lezen, horen, zien en doen. Dit is de enige cursus basis certificaat marifonie waar dit gebeurt. De theorie is makkelijker te onthouden en te begrijpen als u daadwerkelijk hoort wat een duplex gesprek is, of hoe uw oproep door komt, zelf squelch instelt, of hoe Den Helder Rescue op zaken reageert of wat u wel /niet kunt doen met een marifoon voor binnen water gebruik. Dat u snel zelf kunt zien wat de instellingen zijn en wat de knopjes doen.  Maar ook ervaren wat het verschil is met een zeevaart marifoon (INT/MMSI) ten opzichte van binnenvaart (ATIS).  Ook praktijkzaken; hoe u de microfoon moet vasthouden en u hoort hoe (slecht) het klinkt als u dit niet goed doet. U doet tijdens de cursus marifoon oproepen met andere cursisten. Doel is dat u zonder schroom ook een goede praktijkgebruiker van de marifoon gaat worden. We oefenen in de ATIS instelling (vereist voor binnen wateren), de INT instelling (waardoor DSC= Digital Selective Calling werkt) is bestemd voor gebruikt op kust/zee water. Maakt u zich geen zorgen, uw gesproken berichten komen niet buiten het leskanaal. Het zendvermogen is zo extreem ver terug gebracht dat we directe aansluiting van de trainingmarifoon  (middels 50Ohm coax antennekabels) nodig hebben om zelfs een andere trainings marifoon in het les lokaal te kunnen bereiken👍.

 

 

Ons doel is de beste mogelijke voorbereiding om een zo hoog mogelijk examen slagings resultaat te krijgen, maar ook om goed opgeleide praktijk gebruikers in de ether te krijgen. Als u de tijd investeert in uw  voorbereiding zetten we tijdens de cursus de puntjes op de I. Het bewezen extreem hoge slagings succes van onze methodiek SRC dagcursus passen wij ook hier toe!

 

Kosten

Cursus kosten totaal 241 euro incl, BTW,  boek, examen (72 euro) en VBO (19,95)examentrainer 241 euro, 4 uur cursus, koffie, thee en koekjes, gebruik training marifoon en examengeld terug regeling)

Examen kosten 72,00 euro  (Dit bedrag is bepaald door het Agentschap Telecom, ongeacht waar u examen gaat en aangepast miv 1-1-2021 ).

Online VBO examentrainer EUR 19,50.incl. BTW (noodzakelijk als u voor de examengeld terug regeling in aanmerking wilt komen)

 

 

 

Wij accepteren geen aanmelding voor een cursus die binnen 10 dagen zal plaatsvinden. Het boek moet verzonden en bezorgd worden door PostNL en u moet de tijd hebben om zich voor te bereiden. PostNL bezorgt niet meer alle dagen in de week en heeft wat uitdagingen gezien COVID. Wij adviseren u minimaal 14 dagen van tevoren zich aan te melden.

 

 

Uw voorbereidingen.

 • U leest en bestudeert het cursusboek goed,
 • U doet minimaal 4 examens via de online examen trainer (dan leert u de gebruikte vraag methodiek kennen en weet u hoe u ervoor staat qua kennis). Zorg dat u structureel op minimaal 40 punten uitkomt.
 • U bekijkt voor de cursusdag de beschikbare training video’s
  • Alhoewel het leren persoons afhankelijk is moet u rekening houden met 12 uur voorbereiding/zelfstudie.
 • U neemt deel aan de cursus
  • Dan zetten we gezamenlijk tijdens de cursus de puntjes op de I om u optimaal voor te bereiden op het examen

 

Examengeld terug regeling: Als u de beschreven voorbereiding doet (= inclusief examen trainer instelling optimaal voorbereid op cursusdag en 100% kennisopname) en toch mocht zakken voor het examen dan;

 1. Betalen wij u examen kosten terug *
 2. Kunt u nogmaals zonder kosten de cursus bijwonen.
 • * (u geeft tijdens de cursus een print van 4 gedane geslaagde examens via de online examen trainer tool. U stuurt een kopie van de officiële examenuitslag naar ons op en wij boeken dan het examengeld naar u terug)

 

Trainingsmarifoon

Wij gebruiken een ICOM-basis set (1 per student) gedurende de training. Dit is een combi VHF-marifoon die u ook in de winkel koopt en op uw boot kan installeren met 1 verschil. Het zendvermogen is dusdanig teruggebracht dat het signaal niet verder komt dan het klaslokaal door de marifonen middels een antennekabel die alle marifonen aan elkaar verbinden. De handleiding hiervan is op de website onder downloads te vinden als u zich goed wilt voorbereiden.

 

Examen doen; Na een pauze  van 45 minuten na afloop van de cursus, zal het examen plaatsvinden. Dat betekent dat u ook cursus en examen op dezelfde dag in Huizen kunt afronden.

https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/marifoons-en-overige-maritieme-communicatieapparatuur/examen-en-bedieningscertificaten

 

 

Het examen

Vragen komen uit 3 categorieën voort

 

 • Voorschriften         1 of 2 punten waard per vraag
 • Procedures             2 of 3 punten waard per vraag
 • Techniek                 1 punt waard per vraag

 

 • Er zijn 30 multiple choice vragen waarmee maximaal 50 punten zijn te behalen. De vragen wisselen frequent.
 • U bent geslaagd als u minimaal 35 punten heeft gescoord.
 • U heeft 60 minuten de tijd om het examen te doen (dat is ruim voldoende , u mag pas na 20 minuten vertrekken om andere examenkandidaten niet te storen. Dit omdat veel goed voorbereide deelnemers binnen 20 minuten klaar zijn)

 

U kunt dus in verhouding de meeste punten verdienen per vraag bij/met Procedure vragen. Denk hierbij aan vragen van een situatieschets, wat is er gebeurt, wie doet wat, wie is er nood, wat is de juiste procedure.

 

Er zit (hoe vreemd dit ook klinkt) geen praktijkexamen bij het basis certificaat marifonie examen.

Dat is wel het geval bij Marcom B, Marcom A en SRC.

U kunt na het examen bij vbo de antwoorden opvragen en uw eigen examen controleren. U ontvangt na circa 3 tot 4 weken de officiële uitslag. Hiermee kunt a na betaling van kosten aan het Agentschap uw formele bediening certificaat aanvragen. Dit vergt geduld leert de ervaring. Als u uw bediening certificaat heeft kunt u een registratiebewijs (Ship Station License) aanvragen, ook hier betaald u (jaarlijks) kosten voor en vergt wederom geduld voordat u deze heeft ontvangen.

Heeft u haast, dan is het SRC (Short Range Certificate) sneller met het afgeven van het bedieningscertificaat ten opzichte van de Nederlandse situatie (ook al wordt het certificaat gemaakt in de UK). Hiermee kunt u ook weer bij het Agentschap een Ship Station License aanvragen.

 

Aanmelden: Via de pagina trainingdata, kies uw cursus en cursusdatum, u kunt online aanmelden en betalen via het winkelmandje.