De foto’s geven onderdelen van de PB 2 cursus weer in het trainingsgebied, met uitzondering van de laatste foto. De laatste foto is geen onderdeel van de cursus of in het betreffende trainingsgebied. Hier was de lesboot betrokken bij een uiterst spannende reddingsactie van een 86 jarige bestuurder van een auto te water (iedereen heeft het overleefd👍).

Vaaroefening voor de PB 2 cursus op het snelvaar gebied van het Gooimeer.

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 115 beoordelingen
js_loader

klik op de foto voor een hogere resolutie .

RYA Powerboat Level 2 (PB 2)

Geen cursussen in 2023, eerste planning voor 2024 is zichtbaar in de agenda. Boek vroeg en voorkom teleurstellingen, in 2021, 2022, 2023 waren bijna alle cursussen volgeboekt.

 

Een tweedaagse cursus van 09:00 uur tot ongeveer 17:00 uur op een 7 meter XS RIB met een 200 PK buitenboordmotor. Locatie; Ambachtsweg 59, 1271 AL Huizen Watersport Centrum Huizen, ons kantoor nr. 5 is aan het water gelegen uitkijkend op de oude kalk ovens van Huizen.  (25 minuten per auto vanaf Amsterdam RAI).

 

Een maximum van 3 studenten (en 1 gecertificeerde RYA Powerboot instructeur). De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar (conform Nederlandse wetgeving voor boten die sneller gaan dan 20 km per uur) en u dient een geldige ziektekosten verzekering te hebben.

taal Engels.

 

In deze cursus leert u theoretische maar bovenal veel praktijkkennis (training) in daglicht en geschikte weersomstandigheden. Doel is om minimaal 70% (en als het even lukt meer) van de cursustijd in de boot op het water te trainen. Het is (wereldwijd) de meest gevolgde cursus. Vaak een vereiste voor het werken op super yachts (waar vaak ook een RYA First Aid en Short Range Certificate een vereiste is).

 

Op de eerste dag zijn we dicht bij de haven van Huizen om alle handelingen aan te leren. Als dit succesvol en veilig verloopt wordt er op dag 2 een reis gemaakt van Huizen naar Almere.

Op de avond van dag 1 wordt u verzocht thuis een beperkte passage plan te maken voor een deel van de route op dag 2.

Eerste deel is van Huizen naar Almere haven. Dan naar de snelvaar baan en hierna naar Naarden waar we ook zullen tanken en aan boord lunchen. Via het eiland de Schelp (gebruikmakend van de dieptemeter voor route bepaling) gaan we dan terug naar Huizen. Onderweg worden de op dag 1 geleerde zaken geoefend. Kortom alle studenten krijgen veel nuttige praktijkervaring in het varen, varen in planee, manoeuvreren, aanmeren, keren in beperkte ruimte, toepassen van de vaar regels, MOB oefeningen en navigatie. De lunch op dag 2 wordt gezien de reis dan ook aan boord genuttigd.

 

U heeft geen ervaring nodig om deze cursus te volgen, het is geschikt voor beginners en zij die meer ervaring willen opdoen om verantwoord en veilig een motorboot te besturen. (Dit is geen cursus in het racen met snelle boten, dan moet u aan andere cursus/organisatie zoeken).

U wordt verzocht vooraf het boek wat u ontvangt te lezen, een aantal knopen aan te leren (uitleg te zien via youtube bereikbaar via de pagina FAQ ), videos over lifejackets and noodsignalen te bekijken, dan kunnen we namelijk meer tijd op het water doorbrengen! U treft ook op de pagina downloads veel nuttige informatie aan. We sturen geen nieuwsbrieven, als u op de hoogte wilt blijven wat er gebeurt en gaat komen, volg ons dan op  facebook.

 

Kosten 699 euro (inclusief; BTW, tweedaagse cursus, benzine en liggeld voor de boot, bootverzekering, start powerboating handbook (Engelstalig), certificatie, regenkleding (indien gewenst) gebruik van automatische reddingsvesten, drinkwater aan boord, natuurlijk koekjes, lunch, koffie en thee, zonnecrème, gecertificeerde RYA Powerboat instructeur, BTW en gratis parkeren).

Betaling via bankoverdracht dienen direct te worden uitgevoerd. Helaas zijn er mensen geweest die wel de cursus hebben gevolgd maar daarna hun betaling niet hebben uitgevoerd.

Cursusdata zijn gegarandeerd en dus onafhankelijk van het aantal aanmeldingen, dat is ons risico niet de uwe. Alleen onveilige weersomstandigheden kunnen leiden tot het inplannen van nieuwe cursusdata. Regen heeft geen invloed op het doorgaan van de cursus.

 

 

U neemt zelf mee:

 • waterdichte platte schoenen (om uw voeten droog en warm te houden), pet en zonnebril
 • waterdichte handschoenen (om uw handen droog en warm te houden)
 • 1 paspoort foto ! (Benodigd voor uw certificaat indien u de cursus succesvol afrondt)
 • Geldig legitimatiebewijs, bij voorkeur uw paspoort.

Indien u de cursus succesvol afrondt ontvangt u de Britse RYA PB 2 certificaat for Powerboats < 10 meter. Dit is vaak een vereiste voor het kunnen huren van een motorboot in het buitenland. Het is voor Nederlanders geen vervanging voor het Nederlandse Vaarbewijs /ICC. Als Nederlander dient het klein vaarbewijs 1 e/o 2/ICC te bezitten. Deze Nederlandse certificatie vereist echter geen enkele praktijktraining, maar alleen theorie.

 

Er zijn landen waarmee u met een buitenlandse nationaliteit het Powerboat 2 een ICC (International Certificate of Competence) kunt aanvragen bij de RYA. De regels zijn complex. Voor de laatste informatie  kijk op de site van de RYA

Unless the applicant is resident in the UK, the UK ICC issued by the RYA is not available to the nationals of the following countries that have currently adopted Resolution No. 40: Austria, Belarus, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czechia, Finland, Germany, Hungary, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Norway, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Switzerland and Ukraine. This list (correct at 01/10/2020) is subject to change.

 

Bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Canada, Malta, België, Italie. Kijk op de pagina FAQ ICC voor meer informatie. Voor Nederlandse binnenwateren lees ook de FAQ CEVNI pagina.

 

Praktische training in de cursus

 • Boot inspectie voordat u vertrekt
 • Gebruik van de killcord en reddingsvest
 • Algemene boot bediening/besturing en manoeuvres
 • Aanmeren, wegvaren, aanleggen
 • Keren in beperkte ruimte, afstand houden
 • Aanleggen aan een boei, ankeren
 • Man overboord
 • Snel varen, planeren

 

Theorie inhoud

 • Verkeersregels (collision regulations)
 • Boeien
 • Nooduitrusting (marifoon, noodpijlen, brandblusser, reddingsvesten)
 • Navigatie, nautische kaarten getijden, diepten, kompas
 • Route Planning & Pilotage
 • Weer
 • Slepen
 • ICC en CEVNI, wat is het

 

Cursus data RYA Powerboat Level 2, 09.00 -17.00 (2 dagen)

 

Hotel. Zoekt u een hotel gedurende de cursus, kijk dan onder FAQ voor meer informatie

 

Aanmelden: Via de pagina trainingdata, kies uw cursus en cursusdatum, u kunt online aanmelden en betalen via het winkelmandje.