PB2
Pb2 (2)

RYA Powerboat Level 2 (PB 2)

 

Belangrijkste aanpassing i.v.m. COVID 19 is dat om de afstand te bewaren we 1,5 meter uit elkaar zitten op de tubes (m.u.v. de bestuurder).

Er worden geen PB 2 cursussen meer gegeven in 2020, voor 2021 zijn reeds data beschikbaar vanaf mei.

 

Een tweedaagse cursus van 09:00 uur tot ongeveer 17:00 uur op een 7 meter XS RIB met een 200 PK buitenboordmotor. Locatie; Ambachtsweg 59, 1271 AL Huizen Watersport Centrum Huizen, ons kantoor nr. 3 is aan het water gelegen uitkijkend op de oude kalk ovens van Huizen.  (25 minuten per auto vanaf Amsterdam RAI).

 

Een maximum van 3 studenten (en 1 gecertificeerde RYA Powerboot instructeur). De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar (conform Nederlandse wetgeving voor boten die sneller gaan dan 20 km per uur) en u dient een geldige ziektekosten verzekering te hebben.

 

In deze cursus leert u theoretische maar bovenal veel praktijkkennis (training) in daglicht en geschikte weersomstandigheden. Doel is om minimaal 70% (en als het even lukt meer) van de cursustijd in de boot op het water te trainen. Het is (wereldwijd) de meest gevolgde cursus.

 

Op de eerste dag zijn we dicht bij de haven van Huizen om alle handelingen aan te leren. Als dit succesvol verloopt wordt er op dag 2 een reis gemaakt van Huizen naar Almere. Dan naar de snelvaar baan en hierna naar Naarden waar we ook zullen tanken. Via het eiland de Schelp gaan we dan terug naar Huizen. Onderweg worden de op dag 1 geleerde zaken geoefend. Kortom alle studenten krijgen veel nuttige praktijkervaring in het varen, varen in planee, manoeuvreren, aanmeren, toepassen van de vaar regels, MOB oefeningen en navigatie. De lunch op dag 2 wordt gezien de reis dan ook aan boord genuttigd.

 

U heeft geen ervaring nodig om deze cursus te volgen, het is geschikt voor beginners en zij die meer ervaring willen opdoen om verantwoord en veilig een motorboot te besturen. (Dit is geen cursus in het racen met snelle boten).

U wordt verzocht vooraf een aantal knopen aan te leren (uitleg te zien via youtube bereikbaar via de pagina FAQ ), dan kunnen we namelijk meer tijd op het water doorbrengen! U treft ook op de pagina downloads veel nuttige informatie aan. We sturen geen nieuwsbrieven, als u op de hoogte wildlijven wat er gebeurt en gaat komen, volg ons dan op  facebook.

 

Kosten 599 euro (inclusief; BTW, tweedaagse cursus, benzine en liggeld voor de boot, bootverzekering, start powerboating handbook (Engelstalig), certificatie, regenkleding (indien gewenst) gebruik van automatische reddingsvesten, drinkwater aan boord, koekjes, lunch, koffie en thee, zonnecrème, gecertificeerde RYA Powerboat instructeur, BTW en gratis parkeren).

 

Cursusdata zijn gegarandeerd en dus onafhankelijk van het aantal aanmeldingen, dat is ons risico niet de uwe. Alleen onveilige weersomstandigheden kunnen leiden tot het inplannen van nieuwe cursusdata. Regen heeft geen invloed op het doorgaan van de cursus.

 

 

U neemt zelf mee:

 • waterdichte platte (boot) schoenen, pet en zonnebril
 • 1 paspoort foto ! (Benodigd voor uw certificaat indien u de cursus succesvol afrondt)

Indien u de cursus succesvol afrondt ontvangt u de Britse RYA PB 2 certificaat for Powerboats < 10 meter. Dit is vaak een vereiste voor het kunnen huren van een motorboot in het buitenland. Het is voor Nederlanders geen vervanging voor het Nederlandse Vaarbewijs /ICC. Als Nederlander dient het vaarbewijs/ICC te bezitten. Deze Nederlandse certificatie vereist echter geen enkele praktijktraining, maar alleen theorie.

 

Er zijn veel landen waarmee u met een buitenlandse nationaliteit het Powerboat 2 een ICC (International Certificate of Competence) kunt aanvragen bij de RYA. Bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Canada, Malta, België. Kijk op de pagina FAQ ICC voor meer informatie. Voor Nederlandse binnenwateren lees ook de FAQ CEVNI pagina.

 

Praktische training in de cursus

 • Boot inspectie voordat u vertrekt
 • Gebruik van de killcord en reddingsvest
 • Algemene boot bediening/besturing en manoeuvres
 • Aanmeren, wegvaren, aanleggen
 • Keren in beperkte ruimte, afstand houden
 • Aanleggen aan een boei, ankeren
 • Man overboord
 • Snel varen, planeren

 

Theorie inhoud

 • Verkeersregels (collision regulations)
 • Boeien
 • Nooduitrusting (marifoon, noodpijlen, brandblusser, reddingsvesten)
 • Navigatie, nautische kaarten getijden, diepten, kompas
 • Route Planning & Pilotage
 • Weer
 • Slepen
 • ICC en CEVNI, wat is het

 

Cursus data RYA Powerboat Level 2, 09.00 -17.00 (2 dagen)

 

Hotel. Zoekt u een hotel gedurende de cursus, kijk dan onder FAQ voor meer informatie

 

Meld u aan door; het inschrijfformulier van de pagina downloads in te vullen, te ondertekenen en per mail te sturen naar  info@safehaventraining.nl