Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 113 beoordelingen
js_loader

Klein Vaarbewijs 2 cursus (KVB 2) 

Deze bieden wij aan in een avondcursus (meerdere avonden) en een dagcursus (beiden te boeken via pagina trainingsdata)

KvB 2 is nodig, vereist voor varen met op alle binnen water inclusief grote open water zoals Markermeer, IJmeer, Waddenzee,  Ooster en Westerschelde  voor;

 • Snelle motorboten (kunnen sneller dan >20 km uur)
 • Pleziervaartuigen met lengte van 15 tot 25 meter
 • Sleepboten, duwboten, of sleepduwboten met lengte van 15 tot 25 meter die uitsluitend worden gebruikt alspleziervaartuig met formele verklaring
 • Beroepsvaartuigen met een lengte van 15 tot 20 meter

U bent al in bezit van het Klein Vaarbewijs 1.

 

Cursus

 • 3 avonden van 19.00 tot 22.00 (cursus loopt  3 achtereenvolgende avonden in 1 kalendermaand)
 • de cursus gaat altijd door ongeacht het aantal deelnemers

of

 • 1 dagcursus (9.30 tot 16.00) alleen de onderwerpen koers/positie/kaartwerk, getijden en weer/meteorologie
 • de cursus gaat altijd door ongeacht het aantal deelnemers

Locatie; Huizen

 

Kosten

vanaf EUR 175,00 incl BTW.

opties zijn boek ad EUR 22,00, Plotter & Passer EUR 30,00

Inbegrepen zijn, cursus, VBO online examentrainer gedurende 4 maanden, koffie, thee (en natuurlijk koekjes), gratis parkeren (openbare weg) en bij de dagcursus lunch.

Exclusief, cursusboek, plotter en passer en examen kosten (deze zijn te selecteren als opties bij uw boeking), examenkosten te betalen aan en via het CBR (de enige examen instantie in Nederland voor KvB 1&2).

 

Heeft u nog geen VBO KvB cursusboek dan kunt u deze bij bestellen. Het betreft hetzelfde cursusboek als voor de KvB 1 cursus welke u ontvangt bij deze cursus via Safe Haven Training.

Voor deze cursus heeft u een VBO KvB cursusboek, passer en plotter, potlood & gum nodig. Heeft u deze nodig dan kunt u deze direct bij bestellen.

Wij hebben (na vele exemplaren getest te hebben) gekozen voor een specifieke plotter en wat duurdere maar zeer goede passer (uitermate geschikt voor examen maar later ook op uw boot).

De plotter is gemaakt van stevig maar wel licht flexibel plastic. Hierdoor breekt deze niet zo snel als met hard plastic exemplaren regelmatig gebeurt. Tevens is de draaischijf makkelijker te draaien.

De passer is de Weems & Plath ultralicht divider. Deze kan zeer nauwkeurig afgesteld worden (met heel beperkte kans op verschuiven) wat de kans op fouten tijdens het examen minimaliseert. De marge op het examen is slechts (+ of – ) 0,1, dus nauwkeurigheid is essentieel. De ultieme passer wat ons betreft!

De combi plotter/passer kost 30 euro

 

Lesstof

U bestudeert Hoofdstuk 5 tm 8. Tijdens de cursus gaan we op 3 onderwerpen in, alles wat met positie/koers/kaart te maken heeft, getijden berekening en het weer/meteorologie.

De volgende onderdelen worden bijvoorbeeld niet behandeld, dit is simpelweg zelfstudie (regels SRW, definities en regels,  kaarttekens) en dagelijk de uitermate goede examentrainer dagelijks doen, het laten zien en voorlezen van deze zaken is niet iets waar wij toegevoegde waarde menen te kunnen toevoegen en u voor willen laten betalen.

Er wordt altijd extra tijd/aandacht besteed aan de onderwerpen die regelmatig fout worden beantwoord op de examens. Denk hierbij ondermeer aan

 • Coordinaten, koersen
 • Deviatie
 • Variatie
 • Peilingen
 • Grondkoers, Kompaskoers etc
 • IALA A
 • Kaarten
 • Getijden
 • meteorologie
 • Tips & tricks om het examen zo succesvol als mogelijk te doen

Er is altijd ruimte voor vragen. We werken met maximaal 16 cursisten per cursus, geen zaal volgepropt met mensen. De cursus gaat door ongeacht aantal deelnemers.

 

Uw voorbereiding

 • Bestudering cursusboek hoofdstuk 5 tm 8
 • Examenvragen dagelijks oefenen (onderwerpen die u fout beantwoord komen terug), advies doe in ieder geval 4 proefexamens, maak gebruik van de dagelijkse online memo trainer waarin u dagelijks een zelf te bepalen aantal vragen krijgt.
 • Er zijn zaken die u gewoon uit het hoofd moet leren (weetjes),  er zijn echter ook zaken waar u een principe/methodiek moet leren.  Dat principe kunt u dan op de vraag loslaten. De vragen uit het examen variëren, met de vragen waar u het principe kent kunt u dan het juiste antwoord bepalen ongeacht een vraag verandering.
 • Voor iedere cursusdag heeft u het hoofdstuk bestudeerd en de examentrainer vragen gedaan.
 • Hoeveel tijd kost het leren u? Dat is natuurlijk sterk persoons afhankelijk. Vaak kom je minimaal 10/15 uur tegen op het internet, echter onze ervaring is dat dat slechts voor een klein gedeelte van de examen kandidaten van toepassing is . Het minimaal aantal uren lijkt meer gedreven om cursisten aan te trekken. Hoe minder voorbereidingstijd nodig hoe interessanter het lijkt. Onze voorkeur is realistische informatie te verstrekken, er is nu eenmaal veel lesstof om te leren en te oefenen. Wij gaan uit van gemiddeld ongeveer 30 uur voorbereiding nodig heeft + de cursus tijd. Advies is begin minimaal 3 weken voor de eerste cursus dag/avond , doe dagelijks de online memo trainer vragen. Iedere dag 1 uur (40 minuten leren en 20 minuten eerder geleerde onderwerpen herhalen) geeft de beste voorbereiding.  De laatste week bent u bij voorkeur alleen maar al geleerde materie aan het herhalen/oefenen. Stelt u de online trainer op memo trainer op maximaal in dan moet u rekening houden met circa 45 uur (u krijgt dan dagelijks heel veel oefen vragen). Het advies is begin altijd tijdig met studeren, beter iedere dag een uur, dan 3 dagen voor het examen 10 uur per dag te studeren. Leert u wat moeilijker, begin dan eerder en doe dagelijks meer oefenvragen.

 

Examen

Dit kan alleen worden door u zelf aangevraagd worden bij het CBR op vele plekken dagen en tijden in het land. Alleen het CBR mag de examens hiervoor in Nederland afnemen. Het advies is het examen te plannen in ongeveer 1 week na de cursus. Boek uw examen zsm, het is erg druk.

U heeft 90 minuten voor 23 meerkeuze vragen en 4 open vragen. De vragen leveren ieder  1, 2, 3 of 4 punten op. Maximaal zijn 50 punten te behalen als u alles goed beantwoord. U bent geslaagd als u 35  of meer punten heeft behaald (70%).

Via deze link komt u op de pagina van het CBR voor het aanvragen van uw examen. Examenkosten zijn 52,90 euro  in 2021 (bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd).

Ook treft u op de site voor het CBR aan hoe het daar gaat.

 

Let op het is erg druk voor vaarbewijs examens. Zorg dat u tijdig uw examen reserveert op een datum niet te lang na de cursusdatum/data waar u zich voor heeft ingeschreven.

Slaagt u dan ontvangt u een getuigschrift. Deze stuurt u naar het CBR tezamen met een door u ingevulde gezondheidsverklaring. U ontvangt dan uw Klein Vaarbewijs 2. U moet 18 jaar zijn om deze aan te vragen. Voor het doen van het examen is echter geen minimum leeftijdsgrens van toepassing. U ontvangt het getuigschrift en kunt dat op uw 18e gebruiken om uw Klein Vaarbewijs certificaat 2 aan te vragen.

 

Inschrijven voor de cursus.

Via de pagina training data.