Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 115 beoordelingen
js_loader

Klein Vaarbewijs 1 cursus (KVB 1) 

Nodig, vereist voor varen op rivieren, kanalen, en kleine meren (met uitzondering van grote open wateren zoals IJmeer, Markermeer) met

 • Snelle motorboten (kunnen sneller dan >20 km uur)
 • Pleziervaartuigen met lengte van 15 tot 25 meter
 • Sleepboten, duwboten, of sleep/duwboten met lengte van 15 tot 25 meter die uitsluitend worden gebruikt als pleziervaartuig met formele verklaring
 • Beroepsvaartuigen met een lengte van 15 tot 20 meter

 

Cursus

 • 4 avonden van 19.00 tot 22.00 (cursus loopt  4 aaneengesloten donderdag avonden in 1 kalendermaand)
 • de cursus gaat altijd door ongeacht het aantal deelnemers

Locatie; Huizen

 

Kosten

4 avonden EUR 196,00 incl BTW

1 dags snelcursus EUR 199,00 incl BTW

Inbegrepen zijn, cursus, VBO cursusboek, VBO online examentrainer gedurende 4 maanden, koffie, thee, gratis parkeren (openbare weg) en een mooi uitzicht op de oude haven met kalkovens, smid en botters van Huizen.

Bij de 1 dags snel cursus is ook de lunch inbegrepen.

Exclusief examenkosten welke u zelf moet voldoen aan het CBR.

 

Lesstof

Hoofdstuk 1 tm 4 welke de onderwerpen voor het examen klein vaarbewijs 1 bevatten.  Iedere avond wordt 1 hoofdstuk behandeld. Er wordt altijd extra tijd/aandacht besteed aan de onderwerpen die regelmatig fout worden beantwoord op de examens. Denk hierbij ondermeer aan

 • diepte/hoogte benodigd of over
 • invloed stroming en wind,
 • voorrang/medewerking regels
 • lichten
 • trossen/springen hoe/welke in welke situatie
 • manoeuvreren in sluis, keren in beperkte ruimte, gebruik boegschroeven
 • borden (of combinaties van borden) waar de meeste fouten over worden gemaakt
 • Tips & tricks om het examen zo succesvol als mogelijk te doen

Er is altijd ruimte voor vragen.

 

Uw voorbereiding

 • Bestudering cursusboek hoofdstuk 1 tm 4
 • Examenvragen oefenen (onderwerpen die u fout beantwoord komen terug), advies doe in ieder geval 4 proefexamens, maak gebruik van de dagelijkse online memo trainer waarin u dagelijks een zelf te bepalen aantal vragen krijgt.
 • Er zijn zaken die u gewoon uit het hoofd moet leren (weetjes),  er zijn echter ook zaken waar u een principe/methodiek moet leren.  Dat principe kunt u dan op de vraag loslaten. De vragen uit het examen variëren, met de vragen waar u het principe kent kunt u dan het juiste antwoord bepalen ongeacht een vraag verandering.
 • Hoeveel tijd kost het leren u? Dat is natuurlijk sterk persoons afhankelijk. Vaak kom je minimaal 10 uur tegen op het internet, echter onze ervaring is dat dat slechts voor een klein gedeelte van de examen kandidaten deze 10 uur van toepassing is. Het minmaal aantal uren lijkt meer gedreven om cursisten aan te trekken. Hoe minder voorbereidingstijd nodig hoe interessanter het lijkt. Onze voorkeur is realistische informatie te verstrekken, er is nu eenmaal veel lesstof om te leren. Wij gaan uit van gemiddeld ongeveer 45 uur voorbereiding nodig heeft + de cursus tijd. Advies is begin uiterlijk 3 weken  van te voren, doe dagelijks de online memo trainer vragen. Iedere dag 1 uur (40 minuten leren en 20 minuten eerder geleerde onderwerpen herhalen) geeft de beste voorbereiding.  De laatste week bent u bij voorkeur alleen maar al geleerde materie aan het herhalen/oefenen. Stelt u de online trainer op memo trainer op maximaal in dan moet u rekening houden met circa 45 uur (u krijgt dan dagelijks heel veel oefen vragen). Het advies is begin altijd tijdig met studeren, beter iedere dag een uur, dan 3 dagen voor het examen 10 uur per dag te studeren. Leert u wat moeilijker, begin dan eerder en doe dagelijks meer oefenvragen.
 • Wij maken gebruik van het VBO cursusboek en de VBO examen trainer. Na bestudering van alle beschikbare boeken/examentrainers is voor Safe Haven Training duidelijk, dit is het best beschikbare materiaal. Wij zijn blij een samenwerkingsverband te hebben kunnen opzetten om u de beste kans voor een positief examen resultaat te kunnen geven, lessen, boek en examentrainer.

 

Examen

Dit kan alleen worden door u zelf aangevraagd worden bij het CBR op vele plekken, dagen en tijden in het hele land. Alleen het CBR mag de examens hiervoor in Nederland afnemen. Plan uw examen tijdig zodat u vlak na de laatste cursusdag uw examen kan doen.

U heeft 60 minuten voor 40 meerkeuze vragen. De vragen leveren ieder  1, 2 of 3 punten op. Maximaal zijn 80 punten te behalen als u alles goed beantwoord. U bent geslaagd als u 56 (=70% van het aantal punten) of meer punten heeft behaald.

Via deze link komt u op de pagina van het CBR voor het aanvragen van uw examen. Examenkosten zijn 44,45 euro (jaarlijks geïndexeerd bedrag) rechtstreeks aan CBR te voldoen.

Ook treft u op de site voor het CBR aan hoe het daar gaat.

 

Let op het is erg druk voor vaarbewijs examens. Zorg dat u tijdig uw examen reserveert op een datum niet te lang na de cursusdatum/data waar u zich voor heeft ingeschreven.

Slaagt u dan ontvangt u een getuigschrift. Deze stuurt u naar het CBR tezamen met een door u ingevulde gezondheidsverklaring. U ontvangt dan uw Klein Vaarbewijs 1. U moet 18 jaar zijn om deze aan te vragen. Voor het doen van het examen is echter geen minimum leeftijdsgrens van toepassing. U ontvangt het getuigschrift en kunt dat op uw 18e gebruiken om uw Klein Vaarbewijs certificaat 1 aan te vragen.

 

Inschrijven voor de cursus.

Via de pagina training data